Terracotta strijders uit China naar Leiden

Vanaf 6 april zijn in Museum Volkenkunde in Leiden archeologische vondsten uit het grafcomplex van China’s eerste keizer, Qin Shihuang, te bewonderen, waaronder 3 strijders uit het beroemde terracotta-leger. Met behulp van de fascinerende voorwerpen en het verhaal dat ze vertellen, komen bezoekers van het museum van alles te weten over de Chinese cultuur en samenleving ten tijde van de Qin-dynastie.

De expositie is mogelijk dankzij een unieke samenwerking met twee Chinese instituten, het Shaanxi Provincial Cultural Relics Bureau en Shaanxi Cultural Heritage Promotion Center.

Aan de hand van de voorwerpen in de tentoonstelling in de Chinazaal komen verschillende thema’s aan bod. Zo wordt ingezoomd op de regeerperiode van keizer Qin Shihuang, de Qin-dynastie (221 tot 206 vóór Christus. Hij was de eerste keizer van China en tijdens zijn heerschappij werd China aaneengesmeed tot één rijk. Ontelbare veldtochten waren daarvoor nodig en in de tentoonstelling zijn als stille getuigen daarvan wapens te zien. Hij had zijn macht voor een belangrijk deel te danken aan de standaardisatie van het productieproces. Op die manier zou -bijna als lopendebandwerk- het Terracottaleger gemaakt zijn. De sterke sociale organisatie is een andere verdienste die hij op zijn conto kan schrijven en die ook heeft bijgedragen aan zijn sterke positie.

Het complete terracottaleger bestaat uit meer dan 7000 mannen; klaar voor de strijd, op ware grootte en realistisch uitgebeeld. Ze zijn onderverdeeld in voetvolk, kruisboogschieters en ruiters met strijdwagens en paarden. Volkenkunde toont drie originele beelden: een officier, een knielende boogschutter en een soldaat.

Naast de expositie is er een activiteitenprogramma  rond China. Bij de tentoonstelling verschijnt bovendien een publicatie van Oliver Moore, de conservator China.  Het is te koop in de winkel van het museum.

Kijk voor meer informatie op www.volkenkunde.nl

2 Reacties
 1. Does your blog have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it grow over time.

Laat een reactie achter

Laatste berichten

 • Verslag Amsterdam Roots 2014
  Verslag Amsterdam Roots 2014
  Binnenkort hier een tekstueel verslag van het festival. Nu alvast de eerste foto’s:...
  Lees verder
 • Verslag Festival Mundial 2014
  Verslag Festival Mundial 2014
  Festival Mundial, een van de oudste wereldmuziekfestivals van Nederland, beleefde op 27, 28 en 29 augustus haar 27ste editie. No Borderz was erbij en doet verslag. Een wereldmuziekfestival staat voor vele onwetenden nog steeds gelijk aan trommelende Afrikanen, de derde wereld, geitenwollen sokken en niet te vreten veganistisch voedsel. Hoe vreemd moet het zijn voor deze ‘onontwikkelde cultuurbarbaren’ om te ontdekken dat Mundial inmiddels qua hipheid als festival nauwelijks onder doet voor grote popfestivals als Best Kept Secret en Lowlands...
  Lees verder
 • Voorbeschouwing Amsterdam Roots 2014
  Voorbeschouwing Amsterdam Roots 2014
  Van 2 tot en met 6 juli wordt alweer het 32ste Amsterdam Roots Festival gehouden. Meest opvallende nieuws is dat de slot- en hoofdag van het festival niet meer plaats vindt in het Oosterpark maar op de Kop van het Java eiland (aan eind van Jan Schaeferbrug). Roots Indoor heeft in 2014 vier locaties: Bimhuis, Paradiso, Melkweg, Tolhuistuin en de North Sea Jazz Club. No Borderz blikt alvast vooruit. Op woensdag 2 juli start het festival met de releaseparty van King...
  Lees verder
 • Kunst van Inuit vrouwen in Leiden
  Kunst van Inuit vrouwen in Leiden
  Tot en met 28 sptember 2014 is in het Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden de tentoonstelling Kunst van Inuit-vrouwen te zien. De expositie bestaat uit een collectie kleurrijke wandkleden gemaakt door vrouwen uit het dorpje Baker Lake in Canada. De in de ze tentoonstelling getoonde wandkleden worden gemaakt van stukjes overgebleven gekleurde stof. De motieven op de kleden verwijzen naar Arctische dieren, het dagelijks leven van de Inuit en de spirituele opvattingen van hun voorouders. In de werken zitten taferelen en...
  Lees verder
 • Designprijs voor Rijsmuseum Volkenkunde
  Designprijs voor Rijsmuseum Volkenkunde
  Het Rijksmuseum Volkenkunde heeft een designprijs gewonnen met de tentoonstelling Verlangen naar Mekka, die te zien was van september 2013 tot maart 2014. Het gaat om de Society for Experiental Graphic Design Merit Award  in de categorie Exhibition. Ontwerpbureau Kossmann.dejong bedacht het ontwerp voor de tentoonstelling. Het commentaar van de jury: “To engage, inform, and delight are key elements that I search for in an exhibition, and Longing for Mecca accomplishes all three. The visual display of artifacts, infographics, and...
  Lees verder